Nieuws/Blog

Heeft een vochtige slaapkamer een negatief effect op mijn gezondheid?

vochtige-slaapkamer-2

Heeft een vochtige slaapkamer een negatief effect op mijn gezondheid?

Dat vocht in huis niet zo gezond is, weten we allemaal. Maar welk effect heeft een vochtige slaapkamer op je gezondheid? Word je makkelijker ziek? En hoe los je dit probleem op?

Waarom is een vochtige slaapkamer slecht voor je gezondheid?

Een hoge luchtvochtigheid (meer dan 60%) is vooral schadelijk voor oudere mensen en kinderen. Een vochtige slaapkamer beïnvloedt hun algemene gezondheid. Ze krijgen last van  hun ademhaling, krijgen makkelijker een hoest en hebben meer slijm in de neus- en keelholte. Langdurige vochtigheid kan ook zorgen tot schimmelvorming en dat geeft gezondheidsproblemen voor iedereen in huis. Denk aan benauwdheid, astmatische klachten, irritaties ter hoogte van de luchtwegen, …

Wat zijn de oorzaken van een te hoge vochtigheid in je slaapkamer?

De ideale luchtvochtigheid licht tussen de 40 en 50%. In slaapkamers is de vochtigheid vaak hoger. Bijvoorbeeld omdat de slaapkamer verbonden is met een badkamer of doucheruimte, maar ook omdat veel mensen niet voldoende verluchten. Iedereen produceert vocht. Denk aan uitgeademde lucht en transpiratievocht dat via de huid verdampt. Wanneer je slaapt produceer je zelfs twee liter vocht. Je ramen geregeld wijd open gooien is dus de boodschap.

 

Hoe kan je een vochtige slaapkamer verhelpen?

Het allerbelangrijkste: voldoende ventileren. Zet je ramen elke dag minstens een kwartier open.  Of nog beter, slaap met het raam open. Neem je een bad of een douche? Hou de slaapkamerdeur dan dicht als dat kan. Lukt dat niet in jouw huis? Zet het raam dan op een kiertje of zorg voor een goed afvoersysteem voor de lucht.

Ook je bed kan helpen

Lig je vaak flink te zweten in je bed? Kies dan een matras die goed ventileert. Een matras met pocketvering bijvoorbeeld. Ook een verkoelende topper of een goed ademend dekbed kunnen helpen. Je dekbed na het slapen een tijdje open laten liggen, zorgt er trouwens voor dat het niet warm en vochtig blijft onder de dekens.

Verziekt een vochtige slaapkamer jouw gezondheid?

Kom dan gerust eens langs in één van onze toonzalen. Onze slaapexperts kunnen niks veranderen aan je huis, maar ze vertellen je graag welke keuzes je kan maken voor een ‘luchtiger’ bed.

placeholder

Waar kan je ons vinden ?

Koop je liever online?

Ontdek welke slaapoplossingen (matrassen, bedden, boxsprings, bedbodems, ...) wij voor jou in de aanbieding hebben.

Over ons

Cornelis_Bedding_logo_2_bedding_wit_vierkant_rgb

Cornelis Bedding is jouw beddenspeciaalzaak. We bieden jou topmerken in ultiem slaapcomfort. Breng een bezoek aan één van onze vijf Cornelis Bedding speciaalzaken.

BTW BE 0826.722.189

VOLG ONS

Wij aanvaarden ecocheques en Sodexo consumptiecheques

Logo-ecocheques
Logo-Sodexo
Scroll naar boven